Olisiko tässä ratkaisu grillikatokseksi?

Monet kaipaavat Kivinokkaan grillikatosta. Hyvin usein saaritoimikunnaltakin kysellään, että missä Kivinokassa voi grillata. Aina joudutaan tuottamaan kysyjälle pettymys: Ei missään. Jotkut kesämajalaiset ovat lainanneet satunnaiselle vieraalle omaa grilliään, joka on hienoa vieraanvaraisuutta.

Juuri netissä olleessa Kivinokka-kyselyssä (jota ei vielä ole ehditty purkamaan ja julkaisemaan) Kivinokan kesämajalaisista 60 % haluaisi Kivinokkaan grillikatoksen. Se on aika iso prosentti, kun ajattelee, että lähes kaikilla kesämajalaisilla on oma grilli.

Ei-kesämajalaisista puolet kaipaa grillikatosta. Joten kysyntää siis on, vaan ei tarjontaa.

Ongelma on se tuttu: ilkivalta. Kaupunki on monissa paikoissa joutunut poistamaan grillikatoksia, kun ne ovat joutuneet ilkivallan kohteeksi. Grillikatokset ovat säästyneet ilkivallalta lähinnä luontokohteissa, jotka ovat kaukana keskustasta. Hyvin toimiviin grillikatoksiin olen törmännyt viime aikoina muun muassa Nuuksiossa, Kaunissaaressa ja Porkkalassa.

Se on ikävää, että muutama hölmö vie ilon kaikilta. Siinä en näe suurta järkeä, että kovalla vaivalla ja rahalla grillikatos Kivinokkaan pystytetään, jos se kahden vuoden päästä on siinä kunnossa, että se joudutaan purkamaan.

Mutta mitä asialle voisi tehdä, sillä kysyntää sellaiselle ehdottomasti olisi?

Yksi ratkaisu löytyy Vuosaaresta Ullas-kahvilan vierestä (katso kuvat alla). Siellä on tehty paikka, johon voi tulla oman pallogrillin tai kertakäyttögrillin kanssa grillaamaan. Siihen on myös rakennettu pieni grilli, jossa voi grillata, jos on omat hiilet mukana. Kahvila Ullas myy kertakäyttögrillejä. Grillipaikan vieressä on roskis, joka on tarkoitettu vain ja ainoastaan kertakäyttögrilleille, ei muulle roskalle.

Tämä voisi olla yksi mahdollinen ratkaisu myös Kivinokkaan. Rakentaa johonkin turvallisen paikan (betonipohjan yms), jossa voi huoletta grillata omalla kertakäyttögrillillä tai omilla hiilillä. Paikka, josta tuli ei pääse leviämään. Kertakäyttögrillejä voisi kenties olla myynnissä Kivinokan kioskilla. Tuollainen paikka ei vaadi suurta huoltoa, ilkivaltaa sille ei juuri pysty tekemään eikä ole vaaraa että tuli leviäisi. Eikä maksa edes hirveästi verrattuna oikeaan grillikatokseen.

Tämä voisi olla ihan mukiinmenevä kompromissiratkaisu.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.