Tätä Venny Soldan-Brofeldtin maalausta et ole nähnyt ennen

Venny Soldan-Brofeldt: Sisaren muotokuva (Tilly), ajoittamaton.

Ateneumissa avautui viime viikolla Järven lumo -näyttely, joka kertoo Tuusulanjärven rannalla asuneesta taiteilijayhteisöstä. Järven rannalle ateljee-huvilansa perustivat muun muassa Pekka Halonen, Juhani Aho, Jean Sibelius ja runoilija J.H. Erkko.

Näyttely kertoo heidän taiteestaan, mutta myös taiteilijaelämästä Tuusulanjärven rannalla. Taiteilijaelämä kauniin järven rannalla muiden taiteilijoiden ympäröimänä kuulostaa romanttiselta. Mutta oliko elämä siellä niin auvoista?

Näyttelyn kuraattori professori Riitta Konttinen kirjoitti näyttelyyn liittyen kirjan Onnellista asua maalla – Tuusulanjärven taiteilijayhteisö (Siltala). Näyttelyn lehdistötilaisuudessa hän vitsaili, että ehkä kirjan nimen perään olisi pitänyt liittää kysymysmerkki: Onnellista asua maalla?

Mutta heti perään hän totesi, että kyllä se maalainen elämätapa sopi näille taiteilijoille. Konttisen mukaan eniten ongelmia oli Juhani Aholla. Ja se johtui siitä, että kirjailija rakastui vaimonsa Venny Soldan-Brofeldtin pikkusiskoon Tillyyn. Se aiheutti monenmoisia ongelmia.

Tätä taustaa vasten onkin hauskaa, että Ateneumin näyttelyyn on saatu esille Vennyn maalaama muotokuva pikkusiskostaan Tillystä. Täsmälleen ei tiedetä milloin maalaus on maalattu. Mutta vasta nyt yksityiskokoelmiin kuuluva maalaus on ensimmäistä julkisesti esillä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.

Kommentit on suljettu.