Teatteritärppi: Punainen viiva teatteri Avoimissa Ovissa

Kuva: Tero Ahonen, Teatteri Avoimet Ovet.
Kuva: Tero Ahonen, Teatteri Avoimet Ovet.

Teatteri Avoimissa Ovissa esitettyä Punaista viivaa olin odottanut. Red Nose Companyn esittämä erinomainen Juoksuhaudantie noin vuosi sitten nosti odotukset todella korkealle. Red Nose Company on klovneriateatteria ja molemmissa edellä mainituissa esityksissä lavalla nähtiin vain kaksi klovnia, Mike (Tuukka Vasama) ja Zin (Timo Ruuskanen).

Kaksikko esittää Ilmari Kiannon Punaisen viivan vauhdilla ja huumorilla. Kaksikko esittää kaikki roolit. Välillä otetaan kitaraa ja haitaria esiin ja soitetaan Nirvanaa ja Manic Street Preachersia. Klovneriateatteriin kuuluu myös improvisointi, ja aina ei oikein tiedä milloin klovnit improvisoivat ja mikä kohta on käsikirjoitettu.

Punaisen viivan on ohjannut Otso Kautto. Hänen ohjauksessaan näyttelijät irrottelevat, vitsailevat ja kommentoivat myös nykypäivän ongelmia, kuten vihapuhetta ja naisen asemaa, joka onkin Punaisen viivan keskeisiä teemoja. Punaista viivaa ei esitetä uskollisesti, vaan aika paljon myös kerrotaan Ilmari Kiannon henkilöhistoriaa ja esimerkiksi Turjanlinnan tuho käydään läpi. Korpikirjailija tunnettiin lempinimellä Iki Kianto ja siitä klovnit saavatkin aasinsillan esittää hieman Iggy Popia.

Punaista viivaa voi seurata erinomaisesti, vaikka ei olisi alkuperäisteosta lukenutkaan. Miken ja Zenin käsittelyssä vakavakin aihe on hauska ja koskettava. Kyyneleet ja nauru vuorottelevat. Huomaa, että klovnit ovat olleet paljon lavalla keskenään. Yhteistyö pelaa ja ajoitukset ovat saumattomia. Esimerkiksi Juoksuhaudantietä he esittivät yli 70 kertaa.

Hyvän esityksen tunnusmerkki on se, ettei sen toivoisi päättyvän lainkaan. Punainen viiva on sellainen.

Arvio: 5/5

Punaista viivaa esitetään kevään 2016 Teatteri Avoimissa Ovissa Erottajalla. Sen jälkeen se kiertää muun muassa Lahdessa, Riihimäellä ja Kajaanissa. Esitysaikataulu löytyy täältä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.