Teatteritärppi: Vampyyrien tanssi Peacockissa

vampyyrien tanssi

Helsingin kaupunginteatterin kevään suurmusikaali on Peacockissa Linnanmäellä esitettävä Vampyyrien tanssi. Musikaali on eräs viime vuosien kohutuimpia tapauksia.

Vampyyrien tanssi perustuu Roman Polanskin elokuvaan Vampyyrintappajat – anteeksi hampaanne ovat niskassani (1967). Elokuva oli taattua Polanskia, omituinen sekoitus kauhua, komediaa, mustaa huumoria ja Polanskille tuttua klaustrofobiaa.

Polanski ohjasi itse elokuvasta musikaalin, joka kantaesitettiin Wienissä vuonna 1997. Musiikit sävelsi Jim Steinman, joka oli tehnyt paljon yhteistyötä muun muassa Bonnie Tylerin ja Meat Loafin kanssa. Joten hyvin mahtipontista musiikkia saatiin kuulla musikaalissakin. Steinman sävelsi Vampyyrien tanssiin uutta musiikkia, mutta siinä käytettiin häikäilemättömästi hyväksi myös hänen aikaisempia hittejään kuten Total Eclipse of the Heart ja Tonight is What it Means to be Young.

Näitä hittejä kuultiin myös Peacockissa ja vetoava musiikki olikin ehdottomasti teoksen parasta antia. Lavalla vuorottelee taitavia laulajia ja kapellimestari Eeva Kontu johtaa hyvin orkesteria.

Wienissä Vampyyrien tanssi oli suuri menestys ja siitä haluttiin tehdä myös Broadway-versio. Ja siitä ongelmat alkoivatkin. Seurasi riitoja, syyskuun terrori-iskut vaikuttivat aikatauluihin, rahoittajat olivat varpaillaan. Pääosaan valittu Michael Crawford halusi muokata esityksestä komediamaisemman. Lopputulos oli fiasko.

Peacockin lavalla esityksen suurimmaksi puutteeksi nousee se, ettei musikaali paikoin tiedä ollako kauhua vai komediaa, ja muuttuu hetkittäin oudoksi sillisalaatiksi. Välillä ollaan todella vaikuttavissa goottilaisissa kauhutunnelmissa ja välillä taas esitys vaihtuu puskafarssiksi. Mitä synkemmissä sävyissä liikutaan, sitä paremmin esitys toimii.

Vampyyrien tanssi on ehdottomasti näkemisen arvoinen ja kokonaisuus jää selkeästi plussalle kaikista heikkouksistaan huolimatta. Viihdyttävä paketti, jonka biisit soivat päässä vielä monta päivää myöhemminkin.

Arvio 3/5

Vampyyrien tanssin ensi-ilta 3.2.2016

Esitysaikataulu löytyy täältä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.