Vertailussa Kotkan merimuseo ja Tallinnan Lennusadam – kumpi voitti?

Vihdoin pääsin käymään Kotkan uudessa merimuseossa Vellamossa. Kerrassaan hieno paikka. Mutta ei voi välttää vertailulta lahden toisella puolella olevaan Tallinnan Lentosatamaan eli Lennusadamiin. Molemmat ovat hiljattain avattuja ja keskittyvät mereen. Tässä hieman vertailua:

Arkkitehtuuri:

Merimuseo on arkkitehtuuriltaan todella upea. Rakennus itsessään on jopa hienompi kuin museon sisältö (vähän sama juttu kuin toisella uudella keskuksella eli Haltian luontokeskuksella). Arkkitehtuurista vastaa Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy. Lennusadam puolestaan on alkujaan tehty vesitasohalliksi 1916–1917, ja on oman aikansa arkkitehtuurin edustaja. Kotkan merimuseo on hieman kliininen, Lentosatamassa on särmää ja paremmin historia läsnä.

Arkkitehtuuripisteet: Vellamo: 9/10. Lennusadam: 9/10.

Sisältö:

Molemmissa on kiinnostavaa sisältöä. Vellamo tietysti kiinnostaa suomalaisia enemmän, mutta Lennusadam on näyttelyittensä puolesta kenties hieman monipuolisempi.

Sisältöpisteet: Vellamo: 8/10. Lennusadam: 9/10.

Tunnelma:

Vellamo on puhdas ja siisti. Näyttelyn esillepano on yksinkertainen ja tyylikäs. Mutta kovasti sieltä puuttuu henki ja tunnelma. Olimme siellä arkipäivänä, ja valtavassa museossa ei montaa muuta ihmistä silloin ollut. Hiljaista ja rauhallista – liiankin. Lennusadama taas pursusi väkeä, joka kenties johtui siitä että olimme siellä pyhäpäivänä, jolloin Tallinnassa eivät muut museot olleet auki. Mutta ihmiset tuovat paikkaan eloa. Lennusadamassa muutenkin tunsi olevansa paremmin osa historian kulkua.

Tunnelmapisteet: Vellamo 6/10. Lennusadam 9/10. Sijainti:

Vellamo on Kotkassa. En väitä, että kaiken pitää olla Helsingissä, mutta väitän, että jos Vellamo olisi Helsingissä se olisi ylivoimaisesti Suomen suosituin museo. Vellamossa kävi vuonna 2013 runsaat 100 000 ihmistä, kun Suomen suosituimmassa museossa, Ateneumissa, kävi noin 260 000 henkeä. Vellamo olisi puolen miljoonan asiakkaan museo, jos se olisi pääkaupunkiseudulla. Lennusadam on sijainniltaan ihan hyvä. Tallinnan vanhastakaupungista kävelee sinne vartissa.

Sijaintipisteet: Vellamo 5/10. Lennusadam 8/10.

Palvelu:

Vellamossa palvelu pelasi moitteettomasti. Ei tullut eteen mitään suurempaa valittamisen aihetta. Lennusadamassa oli puolen tunnin jono sisälle. Eipä siinä mitään, eihän museo sille mitään voi että kaikki tulee sinne samana päivänä. Mutta kun ravintolassa piti odottaa ruokaa lähes tunti (ja laiva odotti satamassa), niin silloin meinasi hihat palaa.

Palvelupisteet: Vellamo 9/10. Lennusadam 5/10.

Yhteispisteet:
Vellamo: 37 / 50
Lennusadam: 40 / 50


PS. Vellamossa selvisi sekin, mikä on Kotkan ruusu. Olen laulua laulanut jopa karaokessa, ja sanat ovat hyvinkin hallussa. Kotkan ruusu oli ensimmäisiä biisejä, joita osasin nuorena kompata kitaralla. Mutta enpä ole sanoja sen tarkemmin miettinyt. Vellamossa sekin sitten selvisi: Kotkan ruusu oli ilotyttö!

”Tänä yönä, onni suosii rohkeaa…”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.