Fastholman huvilaa ei pureta – ainakaan vielä

Kivinokkaa vastarannalla olevan Fastholman huvilasta on käyty kiivasta keskustelua. Kiinteistövirasto olisi halunnut purkaa vanhan huvilan. Kiinteistölautakunta kuitenkin päätti tänään, että huvilaa ei pureta, vaan ”kiinteistöstä järjestetään tarjouskilpailu, jonka arviointikriteereissä painotetaan hinnan ohella käyttötarkoituksen yleishyödyllisyyttä.”

Tarkoittanee sitä, että huvila myydään/vuokrataan halvalla, jotta ostaja/vuokraaja saa tehtyä siihen ison remontin ja aloittaa huvilassa jonkun yleishyödylliseksi katsotun toiminnan.

Hienoa tässä on se, että Vanhankaupunginlahden rannan vanhaa asutusta ja historiaa arvostetaan. Poliitikot ovat nyt puolen vuoden sisällä säästäneet Kivinokan ja Fastholman huvilan. Vanhankaupunginlahden rannalla on paljon rakennuskantaa, jonka arvo on muussa kuin rahassa. Niiden arvo on kulttuuriperinnössä.

Arveluttavaa puolestaan tuossa on se, että Fastholman huvila on ollut jo monta vuotta tyhjillään, ja se on todella huonossa kunnossa. Sille on aikaisemminkin yritetty saada ostajia tai vuokraajia, mutta kukaan ei tunnu sitä haluavan. Rakennukselle on myönnetty purkulupa. Korjausarvio on 300 000 euroa ja kaupunginmuseokin on todennut, että ”tarvittavien korjausten jälkeen rakennus olisi käytännössä uudisrakennus, eikä se vastusta purkua.”

Katsotaan kuinka käy, löytääkö huvila ottajansa.

Fastholma on siis tuossa punaisen palluran kohdalla:

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.