Milloin Kansallioopperan orkesteri on perustettu?

Joutsenlammen mainos vuodelta 1922 löytyy Encore-tietokannasta.

Kansallisooppera on tehnyt kulttuuriteon, joka kiinnostaa ainakin alan harrastajia ja oopperan historiasta innostuneita. Kansallisooppera on avannut kaikille avoimen Encore-esitystietokannan, josta voi hakea Kansallisoopperan ja sen edeltäjien ooppera- ja balettiesitysten tietoja vuodesta 1911 alkaen.

Tiedot täydentyvät koko ajan ja vuoden 2014 loppuun mennessä kaikkien oopperaesitysten esiintyjätiedot ovat saatavilla. Kaikkien balettiesitysten tiedot ovat valmiina kesällä 2015. Tietokantaan on liitetty myös pieni otos vanhoja esitys- ja roolikuvia, puku- ja lavastusluonnoksia sekä kuvia alkuperäisistä ohjelmalehtisistä.

Tietokannasta löytyi muun muassa yllä oleva Joutsenlammen mainos vuodelta 1922. Silmiin pisti, että esityksessä orkesterina oli Helsingin kaupunginorkesteri. Enpä ole koskaan tarkemmin asiaa ajatellut, ja kuvittelin, että oopperalla on oma orkesteri ollut suunnilleen aina. Mutta milloin ooppera sitten on saanut oman orkesterinsa?

Nopea googlaaminen sen kertoo. Suomen kansallisoopperan orkesteri perustettiin vuonna 1963, jolloin siinä oli 47 soittajaa. Nyt orkesteri on kokoonpanoltaan Suomen suurin 112 soittajalla, tietää Wikipedia. Ennen vuotta 1963 oopperan orkesterina toimi ainakin Helsingin kaupunginorkesteri, ja kaiketi muutkin orkesterit.

Encore-tietokanta löytyy osoitteesta encore.opera.fi.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.