Jani Leinonen Kiasmaan – odotukset korkealla

Jani Leinonen saa näyttelyn Kiasmaan ensi syksynä. Leinonen pyrkii itsetietoisesti ja määrätietoisesti kohahduttamaan ja herättämään huomiota. Huomiotaide voisi olla osuva termi Leinosesta puhuttaessa. Kaikki muistavat ainakin Ronald McDonaldin kaappauksen parisen vuotta sitten.

Leinosen huomiotaide on kuitenkin useimmiten hyvin mielenkiinstoista, johtuen siitä että hän on miettinyt ideansa loppuun asti ja toteutanut ne huolella. Toisin kuin monet muut taiteilijat (enkä nyt tarkoita etteikö intuitiolla ja flow’lla saisi aikaan myös hyvää taidetta).

Kiasmassa Leinosen näyttely on nimeltään Tottelemattomuuskoulu. Tiedotteessa näyttelyä kuvataan näin:    

”Kiasmassa syyskuussa avautuva näyttely rakentuu uuden teoksen, Tottelemattomuuskoulun, ympärille. Tottelemattomuuskoulu on oikea koulu, mutta myös metafora koko näyttelylle, joka on samalla katsaus Jani Leinosen tähänastiseen tuotantoon. Koulun opettajiksi rehtori Leinonen kutsuu tunnettuja suomalaisia ja kansainvälisiä mielipidevaikuttajia ja aktivisteja. Oppilaiksi pääsevät kaikki näyttelyvieraat.”

Mielenkiintoiseksi näyttelyn tekee myös se, että luultavasti en ole koskaan nähnyt Leinosen yksityisnäyttelyä. Eipä muuta kuin huomio syksyllä Tottelemattomuuskouluun.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.