Juopporemmi Maximin seinällä

Kävin alkuviikosta elokuvateatteri Maximissa haastattelemassa elokuvakoneen käyttäjää ja Maximin historiasta kirjaa kirjoittavaa Rainer Sandellia (juttu Hesarissa torstaina 11.12.). Hän esitteli Maxim 2:ssa olevia vanhoja seinäreliefejä. Ne ovat peräisin Maximia edeltäneestä Olympia-teatterista.

Vaikka olenkin Maxim 2:ssa melko usein elokuvia käynyt katsomassa, en ole sen kummemmin kiinnittänyt huomiota seinien koristeisiin. Nyt tuli nekin nähtyä. Friisit on ruotsalaisen kuvanveistäjän Tove Strindbergin käsialaa.

Salin vasemmalla seinällä on arvokkaan oloinen kulkue, jossa nuoret neidot soittaa, tanssii ja heittelee kukkien terälehtiä. Heidän perässään tulee aasivankkureilla kaksi naista, jotka pitävät käsissään tragedia- ja komediamaskeja. Joukon hännillä on sarvipäinen satyyri.

Vastakkaisella seinällä on riehakas ja humalainen kulkue. Sandellin mukaan porukka on ympäripäissään. Juopunut kolmikko johtaa kulkuetta ja heitä seuraa huilua ja symbaalia soittavat neidot. Härkävankkureiden päällä lepää Dionysos. Viimeisenä tulee päihtynyt nelikko viinimalja käsissään.

Maxim purettiin 1970-luvulla, koska rakennus oli huonossa kunnossa. Tilalle rakennettiin nykyinen Maxim-teatteri kaksine saleineen. Tässä kuva Maximista ennen kuin se purettiin. Kuva roikkuu elokuvateatterin aulassa.

Maximissa on aina näytetty laatuelokuvaa.

Maxim 2:n konehuone:

Valitettavasti Maximin kohtalo näyttää sinetöidyltä. Iso ykkössali puretaan ja tilalle tulee hotelli. Aika näyttää, löytyy upealle ja tunnelmalliselle kakkossalille enää käyttöä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.