Kirja-arvio: Annika Lutherin kirja Rukiin viljava historia

On aina inspiroivaa lukea kirjaa, josta paistaa kirjailijan vilpitön innostus aiheeseensa. Aihe voi olla niinkin arkinen kuin ruis. Annika Lutherin tekstistä huomaa, miten hän on sisällä aiheessa, miten intohimoisesti hän siihen suhtautuu ja miten suuren vaivan hän on nähnyt taustatyötä tehdessään.

Lutherin kirja Rukiin viljava historia on nimensä mukaisesti katsaus rukiin tarinaan. Viljan, joka on meille suomalaisille niin rakas ja tuttu. Luther käy tietokirjassaan läpi rukiin historian monesta näkökulmasta. Hän kertoo, miten rikkakasvista tuli viljelykasvi, millainen merkitys sillä on kulttuurihistorian kannalta ja mikä sen taloudellinen merkitys on ollut.

Luther on biologi ja opettaja. Hän on kirjoittanut aikaisemmin muun muassa nuorten romaaneja. Tätä taustaa vasten ei ole yllätys, että hän osaa kertoa vaikeatkin asiat ymmärrettävästi. Hän kirjoittaa soluista ja ekosysteemeistä tavalla, joka uppoaa humanistinkin päähän.

Kiinnostava kysymys on, miksi rukiista tuli pohjoinen ruokavilja. Alkujaan se oli aasialainen rikkakasvi muiden viljojen joukossa. Täsmällistä vastausta ei ole, vaan asiaan on vaikuttanut monikin tekijä. Ruis pitää pakkasesta. Rukiin maku ei ole koskaan viehättänyt etelän väkeä. Välimeren alue on melko konservatiivinen ruokien raaka-aineiden suhteen, se selviää vanhoissa kirjoituksissakin. Eikä asia paljon ole muuttunut, jos muistellaan Silvio Berlusconin nuivia kommentteja suomalaisesta ruuasta.

Mutta pohjoinen mämmiväki tykkää, olemme ottaneet rukiin omaksemme. Meillä myydään McRuis-hampurilaisia, järjestetään Ruisrockia, kansantarinoissa esiintyy rukiin jumala, ruislintu laulaa Eino Leinon runoissa. Ruiskaunokki on kokoomuksen tunnus, ja asia saadaan hieman epäilyttävään valoon, kun muistetaan, että ruiskaunokki oli aikanaan muun muassa Itävallan natsien tunnuksena.

Ruis on ollut agraariyhteiskunnassa tärkeä kasvi. Alavilla mailla hallan vaara on äänestetty suomen kielen kauneimmaksi lauseeksi, mutta taannoin se oli vakava paikka, sadon surma, köyhän kansan painajainen.

Lutherin kirja käsittelee ruista, mutta se on samalla katsaus yleisesti viljanviljelyn historiaan. Kirja oli vuonna 2022 ehdolla Tietokirjallisuuden Finlandia-voittajaksi. Jokainen kirjan lukenut haluaa tulla haudatuksi ruiskukkien kanssa.

Annika Luther: Rukiin viljava historia (S&S, 2022, suom. Kari Koski)

Arvio: 4/5

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.