Kirja-arvio: Hans Rosenfeldtin kirja Surman susi

Kirjan aloitus on tyrmäävä. Metsästä löydetään myrkytetty susi. Tutkimuksissa paljastuu, että susi on syönyt ihmisen lihaa. Hans Rosenfeldt taitaa jännäreiden aloittamisen jalon taidon. Se tässä kirjassa onkin kaikkien parasta. Hyvä laku tempaisee mukaansa ja kantaa pitkälle, vaan ei aivan loppuun saakka.

Surman susi on Rosenfeldtin ensimmäinen oma romaani. Hän on toiminut käsikirjoittajana muun muassa suuren suosion saavuttaneessa Silta-sarjassa, jossa Saga Noren ja Martin Rohde ratkovat rikoksia Ruotsin ja Tanskan rajamaastossa. Lisäksi Rosenfeldt on yhdessä Michael Hjortin kanssa luonut kirjasarjan Sebastian Bergmanista, joka sekin on varsin menestynyt. Ei siis mikään aloittelija, vaikka kyseessä onkin hänen ensimmäinen kokonaan itse kirjoittamansa dekkari.

Siinä missä Silta-sarjassa liikutaan Tanskassa ja Ruotsissa, Surman susi sijoittuu pohjoiseen Haaparantaan ja kirjassa liikutaan Ruotsin ja Suomen väliä. Huumelasti ja rahatukku ovat kateissa ja ammattitappaja saapuu selvittelemään sotkua. Päähenkilö on keski-ikäinen poliisi Hanna, joka saa avukseen suomalaisen etsivän.

Surman susi on melko tyypillinen tämän päivän nordic noir -mysteritrilleri, jossa alkuasetelman jälkeen tulee lisää ruumiita ja jokaisella henkilöllä on jotain salaisuuksia taustallaan. Rosenfeldtin kerronta on sujuvaa ja suoraviivaista. Henkilöitä on paljon ja vaatii lukijalta melkoista keskittymiskykyä, jotta juonen käänteissä pysyy mukana. Loppua kohden monimutkainen juoni alkaa sotkeutua omaan näppäryyteensä, eikä muoto kunnolla pysy kasassa. Tarina saattaisi rullata paremmin tv-sarjana tai elokuvana.

Rosenfeldtin luoma maailma on kovin pessimistinen. Jokaisella henkilöllä on omat murheensa, jotka painavat: petoksia, rikoksia, sairauksia, vankilaa. Keskeinen teema on unelma paremmasta elämästä. Yksi haluaa pysyä kaidalla tiellä, toinen vauraampaa elämää, kolmas parisuhteensa kuntoon. Lopulta mikään ei kuitenkaan muutu. Rosenfeldtin maailma on kuin hieman vinksalleen nyrjähtänyt ruotsalainen kansankoti.

Hans Rosenfeldt: Surman susi (Otava, 2020)

Arvio: 3/5

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.