Maailman parhaat taiteilijaelokuvat


Kävin katsomassa kauniin elokuvan Renoir, joka saa ensi-iltansa 9. elokuuta. Elokuva kertoo maailmankuulusta taidemaalarista Pierre-Auguste Renoirista ja hänen pojastaan Jean Renoirista, josta sittemmin tuli eräs elokuvahistorian merkittävimmistä ohjaajista.

Renoirin lehdistönäytöksessä elokuvan maahantuojan Cinema Mondon pater noster Mika Siltala heitti haasteen: Keksikää joku toinen isä-poika-pari (tai äiti-tytär, äiti-poika, isä-tytär), joka olisi yhtä merkittävä kuin Pierre-Auguste Renoir ja Jean Renoir. Miltä alalta tahansa. Mutta miinuspisteitä tulee siitä, jos toimivat samalla alalla, kuten Bush senior ja junior. No eihän siitä elokuvan katselusta tahtonut tulla mitään, kun jäin näitä miettimään. Pahan pisti. Ensimmäisenä tuli mieleen Arvo Turtiainen ja Eeva Polttila, mutta ei taida ihan vetää vertoja. Sitten tuli mieleen Jumala ja Jeesus. Se isä-poika-tutkapari päihittänee Renoirit.

Sitten aloin listaamaan päässäni elokuvia, jotka kertovat taiteilijoista. Renoir oli kelpo elokuva ja pääsee Kaikkien aikojen kuvataiteiteilijat -elokuvien listallani sijalle 6.

1. Henri-Georges Clouzot: Le Mystere Picasso
2. Andrei Tarkovski: Andrei Rublev
3. Robert Altman: Vincent & Theo
4. Peter Webber: Tyttö ja helmikorvakoru
5. Exit Through the Gift Shop (Banksy-leffa)
6. Gilles Bourdos: Renoir

Listani saataa olla hieman viitteellinen, sillä tuskin tältä istumalta sain mieleeni edes murto-osaa kaikista merkittävistä taiteilija-elokuvia. Ja Pekka Lehdon Kalervo Palsa -elokuvaa en ole vielä edes nähnyt.

Nyt haastankin puolestani teidät lukijat kertomaan lisää kuvataiteilija-elokuvia. Mitä hyviä tulee mieleen? Tai huonoja? Ja nimenomaan kyse on siis kuvataiteilijoista.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.

Kommentit on suljettu.