Miten Kivinokan kehittäminen etenee

Kivinokan tulevaisuus -työryhmä ensimmäisen palaverin jälkeen.

Kaupunginhallitus teki kesällä upean, mutta kiistaa herättäneen päätöksen, että Kivinokkaa ei rakenneta, vaan aluetta kehitetään virkistysalueena. Avainsana päätösessä oli alueen kehittäminen, ei säilyttäminen. Monet poliitikot valitsivat kantansa juuri sen perusteella, että he eivät halua säilyttää Kivinokkaa nykyisellään, vaan haluavat että aluetta systemaattisesti kehitetään ja sitä saadaan yhä useamman kaupunkilaisen käyttöön.

Miten asia tulee sitten etenemään? Itse näen, että Kivinokan kehittäminen tulee etenemään kolmea mahdollista reittiä.

1) Kaupunki alkaa kehittämään aluetta miten parhaaksi näkevät, kysymättä Kivinokan toimijoilta mitään. Vanhaa kunnon sanelupolitiikkaa. HUONO VAIHTOEHTO.

2) Kaupunki alkaa kehittämään Kivinokkaa yhdessä ja yhteistyössä Kivinokan toimijoiden kanssa. Yhteistyössä mukana Kivinokan yhdistysten lisäksi mahdollisesti eri kansalaisjärjestöjä ja kaupungin eri virastot. PARAS VAIHTOEHTO.

3) Kaupunki ei tee mitään. HUONOIN VAIHTOEHTO. Kivinokka tultaneen merkitsemään uuteen yleiskaavaan virkistysalueeksi. Mutta kun yleiskaavaa käsitellään seuraavaksi noin runsaan 10 vuoden kuluttua, niin silloin Kivinokan kohtalo voi olla jälleen tapetilla. Kenties kaupungin rakentamispaine on silloin kasvanut jo niin suureksi, että Kivinokkaakaan ei pelasta enää mikään, jos Kivinokkaa ei olla kehitetty. Toisin sanoen: Lähivuosina Kivinokkaa on pystyttävä kehittämään ja uudistamaan niin paljon, että alueen rakentamista ei tarvitse edes miettiä tulevaisuudessa.

Mitä asialle pitäisi sitten tehdä?

Saaritoimikunnan aloitteesta perustimme Kivinokan tulevaisuus -työryhmän, joka alkaa pohtia miten aluetta saisi parhaiten kehitettyä yhteistyössä kaupungin kanssa. Tarkoitus on, että työryhmässä olisi laajasti edustettuna kaikki Kivinokan alueen yhdistykset. Ensimmäisen kokouksen pidimme eilen, ja paikalla oli jäseniä Kivinokkalaisten Saaritoimikunnasta, JHL:stä ja Kartanon venekerhosta. Toivon mukaan Ponnareiden ja siirtolapuutarhan viralliset edustajat saadaan myös mukaan. Työryhmässä on siis alueiden virallisia edustajia, mutta lisäksi myös tavallisia mökkiläisiä. Työryhmän kokoonpano ei ole mitenkään lukkoon lyöty, vaan tarvittasessa sitä voidaan täydentää jatkossa myös.

Arkkitehti hahmottelee uimarannan hiekkaan Kivinokan tulevaisuutta. Kyseessä ei ole tornitalo, vaan laituri.

Työryhmä lähtee liikkeelle siitä, että kartoitetaan ja otetaan selvää, miten me alueen toimijat haluamme aluetta kehitettävän. Mitä me tänne haluamme? Kivinokkalaiset kun ovat alueen parhaita asiantuntijoita.

Ensimmäinen askel on, että järjestämme mökkiläisille ja muille alueen ihmisille ideointi-tapahtuman ja keskustelutilaisuuden, jossa kaikki voivat tulla kertomaan ideoitaan ja ajatuksia miten Kivinokkaa parhaiten kehitettäisiin. Näin saadaan kaikkien ääni kuuluville ja samalla kirjataan kehitysideoita muistiin. Tilaisuus tultaneen järjestämään lokakuussa Kulosaaren kartanolla. Tarkka aika ilmoitetaan, kun se varmistuu. Seuraa Kivinokan kotisivuja, Facebookia ja vahtituvan ilmoitustaulua.

Kivinokan äärimmäisen ammattitaitoinen arkkitehtityöryhmä teki jo viime vuonna hurjan ison työn ja laati visioita tulevaisuuden Kivinokalle. Niitä ei kannata lukea kuin piru raamattua, mutta siinä on jo hyvää pohjatyötä valmiina.

***
HUOM! Kaikki ylläoleva on kirjoittajan omia mielipiteitä, eikä välttämättä edusta Saaritoimikunnan tai Kivinokan tulevaisuus -työryhmän virallisia kantoja. Kuten kaikki muutkin tämän blogin kirjoitukset.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.

Kommentit on suljettu.