Muistolaatat – kenen on vastuu?

Ensi keväänä julkaistavaa Muistolaattabongarin opas -kirjaani varten istuin viikolla tuntikausia Helsingin kaupunginmuseossa tutkimassa heidän muistolaattatietokantaansa. Kaupunginmuseo on joskun kymmenisen vuotta sitten tehnyt sellaisen projektin, jossa joku tyyppi palkattiin määräajaksi kiertelemään katuja ja keräämään tietoa muistolaatoista. Sen jälkeen tietokannalle ei ole tehty mitään.

Tietokannassa on aika räikeitä puutteita, mutta olipa myös paljon sellaista, josta itse en ollut lainkaan tietoinen.

Muistolaatta-kirjan kohdalla ongelma on siinä, että ei ole mitään tahoa, joka keräisi systemaattisesti talteen tietoa muistolaatoista. Jos laatta jonnekin seinään kiinnitetään, niin ei sitä kukaan mihinkään rekisteriin kirjaa. Ei siis ole mitään rekisteriä ja tietokantaa, jonne olisi kaikki muistolaatat kerätty.

Nyt yritän tällaista ”urotyötä” tehdä. Yritän saada yksiin kansiin kaikki Helsingin laatat. Haluan myös kuvata ne kaikki, joka tarkoittaa sitä, että jokaisen laatan luona on käytävä. Tämän hetkisen arvioni mukaan muistolaattoja on noin 300-500.

Käytettävissä on paljon epätäydellisiä lähteitä. Lähteinä on esimerkiksi tuo museon epätäydellinen tietokanta sekä erilaiset esitteet ja kirjat (tärkeimpänä ehkä Antero Raution loistava teos Löytöretki muistomerkille). Erittäin tärkeä apu on myös kaupunkilaisilla, jotka ovat kiitettävästi auttaneet minua tässä projektissa. Facebookissa saa kertoa muistolaattojen paikkoja.

Ja sitten olen kävellyt. Olen kävellyt paljon. Kengissä on pohjat kulunut puhki. Kävellessä tulee vastaan paljon muistolaattoja, joita ei ole olekin mihinkään kirjattu ylös.
Vaikka projekti on äärimmäisen kiva ja jännittävä, niin välillä tulee sellainen olo, että eikö tämä olisi oikeasti Kaupunginmuseon tai jonkun vastaavan tahon hommaa? Pitääkö minun tämäkin tehdä vapaa-ajallani?

En valita. Tämä on todella kiehtovaa puuhaa. Mutta silti olen sitä mieltä, että Kaupunginmuseon kuuluisi tämä työ hoitaa. Museon pitäisi kerätä tietoa kaupungin yhteisestä historiasta. Ja museon tulisi systemaattisesti sitten jatkossa pitää rekisteriä muistolaatoista, joita seiniin kiinnitetään.

Onnekseni Kaupunginmuseo ei ole tätä projektia itselleen ottanut. Nyt saan tehdä sen itse!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.