Näyttelyarvio: Musiikkia – Helsingin soivat muistot

Lepakon ovi.

Tämän näyttelyn eteen on nähty vaivaa, sitä on valmisteltu huolella monta vuotta. Ja se näkyy kaikessa: esillepanossa, esineiden määrässä ja laadussa, interaktiivisissa osioissa.

Musiikkia! Kaupungin soivat muistot on Helsingin kaupunginmuseon tuorein näyttely, joka on Hakasalmen huvilassa. Siinä missä musiikkiin keskittyneet näyttelyt ja museot usein keskittyvät esittelemään soittimia tai jotain tiettyä säveltäjää, on kaupupunginmuseo valinnut toisen tien. Musiikkia!-näyttely kertoo musiikista tavallisten kaupunkilaisten näkökulmasta. Se karkoittaa näyttelystä kaiken elitismin ja tekee siitä helposti lähestyttävän.

Näyttely jatkaa samalla tutulla linjalla kuin esimerkiksi 1950-luvun Helsinkiin sukeltanut menestysnäyttely Rasvaletti, joka päättyi viime joulukuussa. Rasvaletti sai kaupunkilaiset haltioitumaan vanhoilla valokuvilla, joista jokainen löysi jotain tuttua liittyen omaan lapsuuteen ja nuoruuteen. Kukapa ei hyvien muistojen parissa viihtyisi?

Musiikkia!-näyttely on samanlainen nostalgiapalanen, josta kaupunkilaiset voivat löytää monia yhtymäkohtia omaan elämäänsä. Jokainen Lepakossa käynyt voi tunnistaa Lepakon vanhan oven. Jokainen on joskus nähnyt katusoittajan. Jokainen muistaa koulujen laulutunnit. Yksi muistaa Hurriganesin keikalla Kaivarissa 1980, toinen kansantanhujuhlat Töölön pallokentällä 1960.

Musiikkia!-näyttelyssä jokaisella huoneella on oma teemansa. Yksi huone esittelee oopperaa ja klassista musiikkia, toinen fanikulttuuria, yhdestä huoneesta on tehty musiikkiluokka. Kenties mieleenpainuvin huone on kirkkomusiikkia esittelevä huone. Pienestä huoneesta on tehty kappeli, jossa on asiaankuuluvat seinä- ja kattomaalaukset.

Näyttelyssä on tärkeä rooli myös interaktiivisilla osioilla. Koulun musiikkitunneilta tuttuja lauluja voi esittää SingStar-versioina tai sitten voi testata oman musiikkimakunsa.

Näyttelyn tarjonta on jopa liiankin runsas ja yltäkylläinen. Monista asioista saisi enemmän irti, jos yhteen asiaan olisi keskitytty enemmän ja syvällisemmin. Mutta kaikkinensa Musiikkia!-on hyvin suunniteltu näyttelypaketti. Harvoin tavallisen kaduntallaajan musiikkikokemukset on näin perusteellisesti nostettu framille.

Mikään kiire Hakasalmen huvilaan ei ole, sillä näyttely on auki vuoteen 2017 saakka.

Arvio: 4/5

Musiikkia! Kaupungin soivat muistot -näyttely Hakasalmen huvilassa Helsingissä. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.