Onko Malmin lentoasemalla sittenkin toivoa?

Malmin lentoaseman kohtalo on ollut vaakalaudalla, ja yleisesti on pidetty aika varmana, että asema kaavoitetaan asunnoiksi. Nyt kuitenkin sekä Helsingin ympäristölautakunta että yleisten töiden lautakunta ovat lausuneet lentoaseman säilyttämisen puolesta (lisää aiheesta täältä).  

Ympäristölautakunnan mukaan rakentamispäätös tuhoaisi arvokkaan kulttuuriympäristön.

Ja siitähän tässä on kysymys.

Malmin lentoasema on World Monuments Fundin (WMF) listalla tärkeänä arkkitehtuurisena ja kulttuuriperinnön kohteena. Yleishyödyllinen WMF listaa uhanalaisia moderneja kulttuurikohteita ympäri maailmaa. Malmin lentoasema on ainoa kohde, joka Suomesta on päässyt WMF:n listalle (kaikki maailman kohteet löytyvät täältä kartalta).

Malmin lentoasema on myös kansainvälisen arkkitehtuurin suojelujärjestän Docomomon listalla. Barcelonassa päämajaansa pitävä Docomomo on keskittynyt säilyttämään modernia arkkitehtuuria. Modernia arkkitehtuuria kun on ollut tapana tuhota, kun ei olla vielä ymmärretty modernismin arvoa. Suomesta on Malmin lentoaseman lisäksi Docomomon listalle päässyt muun muassa Olympiastadion, Paimion parantola ja Finlandia-talo.

Malmin lentoasema on Docomomon listalla kiitoteineen.

Kyllä se hieman surettaa, jos tällainen tärkeä suojelumerkintä kylmästi sivuutetaan. Silloin voidaan pohtia, että mikä merkitys on tärkeitten kulttuurikohteiden, rakennusten ja kulttuuriympäristöjen suojelulla.

Onko suojelumerkintä vain leima paperissa, jonka voi tarvittaessa rypistää ja heittää roskiin?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tekijä: Pauli Jokinen

Kirjailija, kulttuuribloggaaja ja kävelyopas.